Raapsteeltjes stamppot maken

raapsteeltjes recept

Recepten

Raapsteeltjes stampot maken wordt vaak als een vergeten groente gezien. De voorjaarsgroente is vaak vergeten in de keuken, maar dit is erg zonde. Rapensteeltjes zijn namelijk een delicatesse in Nederland. De groente is heerlijk fris en alleen maar verkrijgbaar in de maanden maart tot en met mei. Deze groente kun je op veel verschillende manieren klaarmaken, maar mijn favoriete manier is wel in een stampot. Vandaag vertel ik je dus ook graag hoe jij ook raapsteeltjes stamppot maken kunt.

Hoe ken ik raapsteeltjes?

Nou, sinds mijn ervaringen in de Nederlandse en Duitse keuken met mijn vader, heb ik vooral veel geleerd over de stamppotten die heel het jaar gemaakt worden. Mijn vader is gek op stampot en heeft er het liefst een stuk vlees bij. Door hem ben ik er mee opgegroeid en heb ik veel verschillende stampotten geprobeerd. Zelf vindt hij raapsteeltjes stampot maken het lekkerst. Hij vindt het een fijne frisse groente, die bij veel vlees past. Sinds ik op mijzelf woon, heb ik dit echter nog niet gemaakt tot laatst. Het was heerlijk en het is echt een aanrader als je van frisse stamppotten houdt. Mijn vriend vindt het ook heerlijk.

Hoe bereid ik raapsteeltjes voor de stammpot?

Om een Raapsteeltjes stamppot maken uit te leggen, heb je niet veel bijzondere stappen nodig. Het is eindelijk erg eenvoudig. De kook de (oude, geen natte) aardappelen netjes 12/15 minuten tot ze graag zijn. Je kunt dit testen door er een vork doorheen te prikken. Je doet er vervolgens de boter en melk doorheen en stampt de aardappelen fijn tot een aardappelpuree. Tijdens het fijnstampen voeg je steeds raapstelen toe en zo maak je er een mooie frisse stampot van! Lees hieronder de booschappen en de stappen om een lekkere Raapsteeltjes stamppot te maken!

Boodschappenlijst

Per persoon heb je het volgende nodig:

 Bereiding raapsteeltjes

  1. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn.
  2. Was de groente en verwijder de stam eraf (3/4 cm dik).
  3. Snij de raapsteeltjes 2 cm dik en leg deze in een kom.
  4. Zet de aardappelen droog en voeg de melk en boter toe.
  5. Smashhhh de aardappelen en gooi steeds (rauwe) raapstelen door het smashen heen. 
  6. Zorg ervoor dat alle raapsteeltjes in de purree zitten en je hebt je heerlijke, frisse raapstelen  Stampot! 
Raapsteeltjes stamppot maken

Wat kun je bij de raapstelen eten?

Als je zin hebt om nog iets te eten bij de raapstelen stamppot, dan kun je er veel bij eten. Mijn vader vindt varkensvlees het lekkerste bij deze stamppot, ik zelf vind het heerlijk om de raapstelenstamppot te eten met een stuk zalm. De frisse smaak samen zorgt voor een goede combinatie in het voorjaar.

Eet smakelijk!

Wil je meer blogs lezen over recepten? Hier vind je alle recepten ala Jenn!