Valkenburg activiteiten, wat is er te doen in het naseizoen?

Wij waren een weekend naar Valkenburg in Limburg. We hebben daarvoor samen gezocht naar typische Valkenburg activiteiten. We zijn uiteindelijk in oktober 2022 naar Valkenburg gegaan en dan is het eigenlijk geen hoogseizoen meer. We zijn van donderdag middag tot en met zondag middag in Valkenburg gebleven en hebben onze tijd goed besteedt. We vertellen ook graag meer over ons hotel, het beste restaurant (waar wij hebben gegeten) en we vertellen meer over de kastelenroute.

Valkenburg bezienswaardigheden

We hebben ver voor gekozen om de kastelenroute te lopen, dit is een route door de omgeving van Valkenburg. Tijdens deze wandeling zie dan (wat de naam natuurlijk al doet vermoeden) verschillende kastelen. De route is 7,5 km lang en je loopt door het bos, door de tuinen, door weilanden en door het centrum van Valkenburg zelf. Door het mooie weer was het zeker geen straf om rond te lopen in zo’n mooie omgeving. De kastelen op de route waren ook zeker de moeite waard en bij het kasteel op onderstaande foto, hebben we een fijn bakje koffie gedronken. Als je deze route gaat lopen, raden wij je wel aan om stevige schoenen aan te doen, want de wegen zijn niet altijd goed en in het bos werden de paden best ruig. Er waren ook momenten dat er bomen op het pad lagen, dus het kan zijn dat je dan even moet klimmen. Mocht je deze route nou ook willen lopen, is hier een link naar de kastelenroute, zeker een aanrader!

Valkenburg activiteiten kastelenroute 7,5 km
Kastelenroute Valkenburg

Valkenburg activiteiten: de grotten in Valkenburg

Als je aan Valkenburg dan denk je: wat is er te doen. Heel veel, je kan namelijk veel zien en doen maar wat je niet mag missen zijn de grotten. Er zijn verschillende grotten, maar wij hebben alleen gekeken in de gemeentegrot. De grot is te bezichtigen met een soort treintje of te voet. Dit is altijd met een begeleider. De begeleider vertelt mooie verhalen en als je bij de groep blijft, raak je ook niet verdwaald. De wandeling duurde ongeveer 45 minuten en je krijgt er veel feitjes te weten. Zoals dat het er altijd 12 graden is, dus in de zomer is het koel en in de winter is het koud.

Valkenburg activiteiten: kasteelruïne Valkenburg

De kasteelruïne in Valkenburg is echt een “Valkenburg activiteiten” in Valkenburg. Het is super leuk om door de ruïne te lopen en de geschiedenis te voelen. Daarbij komt dat je ook de geschiedenis kunt lezen op de bordjes die verdeelt over de ruïne te vinden zijn. Zo als je hieronder zoekt, is Niels erg onder de indruk van het gebouw. Hij vindt zichzelf ook wel eens een ridder en nu komt dit gevoel naar boven.

Kasteel ruïne Valkenburg

Ons nummer 1 restaurant in Valkenburg

Wij hebben in Valkenburg gegeten bij verschillende restaurants. We hebben desondanks al het goede eten een favoriet uitgekozen. Het restaurant Bonbarino is wel wat aan de prijzige kant, maar dan eet je ook wel verse kreeft en geniet van een fijne sfeer met leuk personeel. Nu moeten we wel zeggen dat we nog veel meer leuke plekjes waren. Maar lekker eten naar de “Valkenburg activiteiten” is natuurlijk heel belangrijk.

Uiteten bij het restaurant Bonbarino

De beste lunch in Valkenburg

De lunch is overal lekker en ik moet zeggen dat ik snel te vrede ben met een lekker eitje, maar mijn vriend Niels is meer een fijnproever. Hij vond het de lunch bij Z!N het lekkerst en ik moet zeggen dat we hier ook wel echt lekker in het zonnetje hebben gezeten. Hij had een biertje en een soort limonade, dat was ook erg lekker.

Valkenbrug activiteiten pauze met een lekkere lunch

De rodelbaan & kabelbaan in Valkenburg

De rodelbaan en de kabelbaan in Valkenburg waren niet open, hierdoor hebben we overigens nog een aparte weg gelopen om terug naar de stad te komen. (Er was een deel van de route afgesloten, maar we hadden het genegeerd. Eindstand moesten we door een tuin heen, naar beneden lopen. Geen aanrader dus.

Tot slot

Uiteindelijk hebben we een leuk weekend gehad en raden wij Valkenburg zeker aan, vooral voor stellen. Overal waar je keek, waren stellen en dat is niet zo leuk als je single en ready to mingle bent, denk ik. Mocht je nog meer travelblogs willen lezen, kun je hier klikken naar het travelblog overzicht.